reklama

reklama

reklama

Без душа, не си уметник PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 360 пати.
КУЛТУРА
Недела, 26 Февруари 2012

Маја Џордано, сликар

Без душа, не си уметник

“Да се биде уметник, значи да имаш душа, да бидеш човек. Да си почитувач на минатото, чинител на сегашноста и сонувач на иднината”. Вака вели уметникот Маја Џордано, која додава дека уметникот чувствува и сочувствува. Секој уметник е еден вид заложник на времето во кое живее и настаните што се случуваат. Сликите ги пренесуваат зборовите што не се искажуваат, чувствата што не се гледаат, нештата кои значат - вели Џордано. Маја е млад уметник. Од најмала возраст покажала афинитет кон цртањето и уметноста. Официјално, уметноста ја заробила по 15 годишна возраст. По неколку години нејзиното омилено хоби í станува реалност. Најмногу сака да слика портрети, но ја овековечува и мртвата природа. Портретите ми се омилени. Сакам да овековечувам луѓе. Сликам и мртва природа, икони, а со четката создавам и надреалистички дела -објаснува Маја, не криејќи го задоволството што се претставила со дела  пред своите сограѓани на прва самостојна изложба.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

АРХИВА

492

face

anketa

НАСЛОВНА

prognoza