reklama

reklama

reklama

КИФЛИЧКИ СО КОМПИРИ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 13 пати
Сабота, 24 Февруари 2018

Потребни состојки, 2 Јајца, 200 грама брашно, 100 милилитри млеко, 200 грама варен компир, 100 грама кисела павлака,1/2 квасец, 200 грама шунка, малку сол и малку путер.

Подготовка. Компирите се варат и се пасираат како за подготовка на пире. Се додава јајце, сол, брашно и квасец претходно измешан во малку млеко. Се замесува средно меко тесто. Тестото се сучи во кора, се мачка со путерот, се превиткува како за листесто тесто, потоа се става во фрижидер да стои половина час. Потоа се развива кора, се сече на квадрати, се филуваат со ситно сечена шунка измешана со павлака и се виткаат кифли.

Се печат во загреана рерна на 200 степени околу половина час.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
АЛЕКСАНДАР Е КРАЛОТ - СРЦЕ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 10 пати
Сабота, 24 Февруари 2018

Многу луѓе во светот не го знаат потеклото на класичниот шпил со 52 карти. Некои истражувачи сметаат дека првите се измислени во древниот Египет. Но, нема потврда или отфрлање на нагаѓањата. Првиот шпил, од кој се  препознаваат денешните карти, е дојден во Европа е од 12 или 14 век. Малку луѓе посветиле доволно внимание да забалежат необичност кај еден од четирите крала, попа. Станува збор за кралот, срце. Од 3 крала со мустаќи, четвртиот, срце, е единствен без мустаќи. Тој е единствен со изваден меч и изгледа како да е во тек акт на самоубиство.

Историски не постои ниту еден крал кој си го одзел животот. Има неколку кои трагично починале. Англиските истражувачи сметаат дека англискиот крал Карло 7-ми полудел, откако добил рак на устата. Умрел, оти не можел да јади и пие нормално. Некои истражувачи сметаат дека кралот - срце, е некој француски крал. Некои пак во четвртиот крал - срце, без мустаќи, со изваден меч, го препознаваат античкиот Македонски крал, Александар 3 Македонски. Толкуваат дека бил хомосексуалец. Поради болката што ја раскинал љубовта со Хефастион, си го одзел животот со мечот или сам си ставил отров во бокалот и се отрул. Овие мислења не водат кон откривање на загатката за четирите крала во картите. Да се одгатне мистеријата, треба да се знае што значат трите збора, теизам, метафизика и реинкарнација. И, се разбира, добро да се знае Библијата.

Персиските учени луѓе сметле дека во картите се насликани чесноста  кон својот народ на трите последни кралеви на Персија додека не дошол Александар 3 Македонски - Велики. Тој го поразил кралот Дарие 3. Тој е четвртиот знак на срце со ликот од Александар 3 Македонски Велики. Во едната рака држи подигната сабја. Персискиот народ го почитувал и го сметал за најправеден од трите претходни. Персискиот народ го ставил на срце како најмил и најсакан. Затоа кренал споменик на Александар 3.

Александар Македонски  - Велики се женел трипати. Имал три сина. Не бил хомосексуалец, ниту имал љубовник, нити сам се убил, нити некој го отрул. Смртта била божја казна, оти се прогласил за бог во Вавилон. Симболот што го има кренатиот меч е поклонот на гробот на дарданскиот принц Хектор во Троја. Тој клекнал на едно колено и се заблагодарил на неговото херојство. Хектор во рамноправна борба со Ахил го загубил животот. Александар ги ставил на главата хекторовиот бел шлем и на телото белиот оклоп. Во левата рака имал голем бронзен штит, а во десната хекторовиот меч. При тоа восхитено рекол: ,,Со хекторовиот меч ќе ја освојам Персија,,. Бил горд што високо го кревал хекторовиот меч. Ова е спротивно на толкувањето од Илијада каде пишува дека Александар 3 Македонски го кренал високо ахиловиот меч. Овој антички македонски крал не бил само  обичен човек, туку Божји син, избран од Бог, да биде најголем војсководач и крал. Тоа се чита и во Библијата, каде пророкот Данило и пророчил на Олимпијада дека во утробата носи Божји син, кој ќе го носи името Александар.

Со излагањево се трудам да ја одгатнам досегашната нерешена мистерија околу четирите крала во 52-те карти во шпилот.

Драган Стојовски

Хрватска

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
АПЧИЊА ЗА ЗДРАВИ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 12 пати
Сабота, 24 Февруари 2018

Шут со рогат не може освен ако не е дворски шут.

Х

Го мразам гревот, а грешниците - мене!

Х

Самиот некрстен, а се обидува да не учи како да се крстиме.

Х

Од празноглавци ги боли глава само оние кои имаат нешто во неа.

Х

Ако совеста е одлика на човекот колку ли луѓе навистина постојат на светот!?

Х

Кога апетитите ви се поголеми од можностите постојано ќе бидете гладни.

Х

Зарем и за верник ви треба вујко владика.

Х

Првата му е во срцето, втората во креветот, третата в кола, а со четвртата е во - брак.

"Д-р Г. Хаџи - Васков"

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
ЗИБИЈА ЗА КИКИРИТКИ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 17 пати
Сабота, 24 Февруари 2018

Zibijata - nekogas fabrika za stavuvanje kozi denes pecatnica fabrika za cevli

Разно-разни производи излегуваат од некогашната фабрика за преработка на сурови крзна, позната под името Зибијата покрај долниот дел од Градската река.  Во објектот се штавувале крзната на говедата, овците, козите, јагнињата, па и од свињите. Одамна е напуштена дејноста за која бил граден објектот. Загубена е функцијата. Последните социјалистички остатоци сметаа дека просторот е соодветен за фабрика за чевли. И таа бранша ја изеде транзицијата. И новите газди сметаа дека има профит во чевлите. Во дел од просторот се инсталирани други машини за други дејности.

Добро е што објектот ја зачува носечката архитектура и со корекциите на фасадата и внатрешноста, за да сведочи на изминатите времиња.  

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
СЛУШАЈ ШТО КАЖУВА ПОП, А НЕ ГЛЕДАЈ ШТО ПРАВИ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 9 пати
Сабота, 24 Февруари 2018

Дошол некој поп по мракот в село. На гумната на крајот на селото нашол една сама невеста. Ја поздравил, ја пофатил брадичката и ја прашал каде ќе спие ноќеска.

-Овдека, на гумново - му одговорила враголесто невестата.

-Сама ќе бидеш? - ја прашал.

-Како што гледаш, сама...!

Си отишол попот кај некоја баба каде што одел секојпат на конак. Си ја оставил торбата со ,,алатите,,, се навечерал и се напил некое грненце вино. И рекол на домаќинката да му постели во дворот, да не го јадат дома болвите. Бабата му ја исполнила желбата и попчето си легнало. Ама умот му останал во невестата на гумното, како ќе спие сама, кутрата, и што прави?

Околу полноќ станал и се завлечкал на гумното од невестата. Наѕрнал лево, понаѕрнал десно, ја видел постелата и се довлекол до неа. Во темницата не можел да види колку души лежат под покровот. Ами на ,,игбал" се припикнал под покров од десната страна. Кога ја спружил раката да ја погали невестата, го грабнала една рака за брада и еден машки глас почнал да вика:

-Бргуте, луѓе,  арамиите дојдоа да ме пленат.

Попот ја дрпнал главата назад, ама половината брада останала во раката на тој што свикал. Летнал попецот надолу од гумното. Се загнал по него мажот на невестата со пците. На гласот се назагнале и се собрале сите селски пци и го поткачиле попот да го бркаат долу по долот. Човекот потрчал малку надолу од гумното, се препнал на некој камен и се вратил, туткајќи ги пците да го бркаат ,,волкот,,. Попот, за да куртули од пците, да не го налегнат, се спикал во некои шипје трње во долот. Пците изналегнале наоколу и цела ноќ лаеле и не го оставиле да излезе од шипјето.

Така го нашло утрото. Селаните затресени кај долот, ги распадиле пците и го извеле попот да им служи литургија. Им отслужил, ги причестил и им го одржал секојдневното слово: ,,Што кажува поп - слушајте, а што прави поп - не гледајте".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
ФОТКА НА НЕДЕЛАТА PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 1 пати
Сабота, 24 Февруари 2018

fotka-na-nedelata

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 


489

face

anketa

НАСЛОВНА

prognoza