reklama

reklama

reklama

ГЛАД ЗА РАБОТНИЦИ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 80 пати
Сабота, 21 Октомври 2017

Билборд за вработување

bilbord

Некои големи фирми од градов и од околината веќе имаат отворени конкурси за вработувања. Недостигот на квалификувана рака е толку голем што аран-таран се бараат работници дури преку билборди. Германската инвестиција, фабриката Кромберг и Шуберт кај Битола, стави отворено барање за вработување до 4000 работници во центарот на градот. Билбордот е знак дека, покрај сé уште високите бројки на невработени, нема волја за работа кај голем дел од невработените.

Отворен оглас за вработување, покрај илјадата работници, имаат и Американците од Гентерм за својата фабрика во зоната Алинци. И таму секојдневно се бараат работници за обучување за изведување на производствениот процес, но и стручнаци, инженери и други профили и квалификации. Од Кавадарци во Прилеп секојдневно се интервјуираат невработени за работа во фабриката на Германците, Дрекслер - Маер. Покрај дветристотините работници од Прилеп, кои секој ден патуваат за Кавадарци, и околу 4000 работници од овој град и од околните Демир Капија, Неготино Градско, Росоман, па и од Велес, сепак не може да се засите стопанството со работна сила за производствените линии.

И домашните компании маки мачат со обезбедување на работна рака. Стопанствениците, особено градежниците, се гладни и во дефицит со години, бидејќи нема мајстори, ѕидари, армирачи, фасадери, управувачи на градежни машини, плочкари... Недосуваат и водоводџии, електричари, монтажери, механичари, дреари и фрезери..., дури и конфекционери.

Дека постои дисбаланс на пазарот на трудот покажуваат грубиот поглед на квалификационата структура на невработените каде доминираат неквалификуванате работници, но и високошколски профили за кои, особено од општествените науки, нема интерес кај работодавачите. Во отсуство на технички струки, особено инженери од секакви струки, фирмите си ги преземаат инженерите со понуди со повисоки плати. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
УКРАДЕН СЕФ ОД ОБЛОЖУВАЛНИЦА PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 44 пати
Сабота, 21 Октомври 2017

Дрски крадци го украле сефот со пари во обложувалницата Спорт лајф на булеварот „Гоце Делчев“ ноќта меѓу вторникот и средата. Полицијата  го потврди грабежот, додавајќи дека крадците ја скршиле вратата, влегле во просторијата и ги отовриле заклучените фиоки. На крајот го откриле сефот каде се чувал прометот. Го откорнале и побегнале со пленот.

Полицијата уште нема информација колку пари имало во сефот.

Дознаваме дека безбедносните камери ги "фатиле" крадците, но тие тешко дека ќе се препознаат, бидејќи биле маскирани со фантомки. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
ПРОТЕСТ ЗА ИСПЛАТА НА ПЛАТИ И ПРИДОНЕСИ PDF Печати Е-пошта
Прочитано : 40 пати
Сабота, 21 Октомври 2017

Вработените од Еурокомпозит - 11 Октомври

eurokompozit-protest

Исплата на петнаесет плати и придонеси за здравствено и пензиско осигурување бараат над 270 вработени од наменската фабрика Еурокомпозит кои во понеделникот го прекинаа производството и еден час го блокираа влезот во Прилеп кај Лукоил. 

Немаат земено плата од јануари. Неплатени се придонесите за пет години. Бараат исполнување на последниот договор меѓу компанијата, Синдикатот и Владата за постепена исплата.

Прилепската наменска фабрика „Еурокомпозит" е едиствен загубар со нерешен статус. Државата е целосен сопственик.

- Речиси цела година немаат добиено плата, пет години не им е платено пензиското осигурување. Очекуваме континуирано средби со раководството на фабриката и со претставници од Владата и како последен загубар не треба да се „пушти низ раце". Ќе направиме сé да се најде мирно решение на проблемот - вели Лазар Ангелески, претставник од Гранковиот синдикат за енергетика, метална индустрија и рударство,

Според претседателот на основната синдикална организација Петар Чурлиноски, преку протестот се бара исплата на заостанатите плати и спроведување на договорот постигнат пред неколку месеци меѓу Владата, „Еурокомпозит", синдикалната организација и Гранковиот синдикат за енергетика, метална индустрија и рударство.

– Од почетокот на годинава не се исплатени плати. Имаме добиено само дел за јануари. Инаку, пет години не ни се плаќани придонеси за пензиско осигурување, а има неисплатено и заостанати шест плати од 2013 година. Повеќе не може да живееме без пари, не може ниту сметки да платиме. Ветувањето со договорот пред неколку месеци беше дека редовно ќе се исплаќаа парите, но не се исполни. Ни беше ветено дека плати ќе ни се исплаќаат во јули ( на 5 и 25), и во август (на 15 во месецот). Оттогаш добиве само еднаш, дел за јануари. Новиот директор ни најави дека ќе добиеме, но досега ништо од тоа - изјави Жарко Талески, вработен во „Еурокомпозит".

Новиот директор на „Еурокомпозит" Александар Кузески не го оспорува правото на штрајкот на вработените бидејќи ситуацијата во „Еурокомпозит" е тешка со години. Според Колективниот договор дел одделенија треба да работат за да се испорача договореното, на пример, со МВР. Во тек се преговорите со владата за поголем пакет средства од кои да се исплатат дел плати, да се исполни договорот постигнат со МВР. Во тек се преговори за работен ангажман со МВР и Министерството за одбрана и со странски партнери.

Во „Еурокомпозит" има 270 вработени.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 


472

face

anketa

НАСЛОВНА

prognoza